
Hvordan lage Mokkakanne-kaffe?
Mokkakanne regnes som det nærmeste du kommer espresso i smak. Den er intens og nydelig når den brygges riktig. Men kan ofte ende opp som bitter og kokt kaffe.
Tamper
Sørg for at tamperen har riktig størrelse. Alle slags tampere kan brukes. Hvis du vil være ekstra konsistent, kjøp en kalibrert tamper. Den vil gi likt trykk hver gang, så slipper du å tenke på det.
La oss lage kaffe!
-
Mengde (vekt) malt kaffe i filteret og vann du har i underdelen. Når det gjelder Mokkakanne, er 1:10 ratio det som er standard.
Det blir ca 30g malt kaffe til 300g vann. Men du kan selvfølgelig prøve deg frem med mindre vann.
-
Start med å varme opp kaldt vann i underdelen til mokkakannen. Eller varm opp vann i en kjele eller vannkoker. Uansett er det lurt å varme opp vannet i forkant, før du maler kaffen og starter. Da vil prosessen gå raskere. La vannet kjøle seg ned litt, til ca 90 grader.
-
Hvor grovt skal du male kaffen?
Her kan du male tett opp mot espresso, prøv deg frem, mal finere og finere og kjenn hva det gjør med smaken. Som all kaffe, dette er smak og behag.
-
Valgfritt! Legg et Aeropress-filter under bunnen på toppen av mokkakannen, slik at du får bedre filtrering. Og fukt filteret slik at det fester seg til bunnen.
-
Valgfritt! Bruk WDT for å knuse klumper og jevne ut kaffen i filteret. Dette vil gi deg en jevnere vanngjennomstrømning og forhindre kanalisering .
-
Skru alt sammen og sett mokkakannen på platen med lokket åpent. Det er da enklere å ha kontroll på prosessen, når du ser kaffen renner ut av toppen.
-
Det som er avgjørende nå er å holde en jevn strøm av kaffe, og unngå at det begynner å koke og boble ut av toppen. Med en gang det kommer kaffe, skru ned varmen. Eventuelt ta kannen av platen og sett den litt innpå, slik at den ikke får for mye varme. Ha så svak varme at det renner rolig hele veien.
-
Når det begynner å boble og surkle på slutten, ta mokkakannen av plata og hold bunnen under kaldt rennende vann, slik at det slutter å boble.
Enjoy!
-
Hell på resten av vannet og sirkulerer Aeropressen rolig, slik at det blandes forsiktig. Du trenger ikke røre.
-
Sett toppen på forsiktig slik at du skaper vakuum og at vannet ikke forsetter å renne. Sett til side i 1 min og 15 sek.
-
Start med å presse rolig på toppen. Press rolig hele veien, omtrent som vekten av armen din. Du skal bruke ca 1 min på å presse gjennom alt.
Når du er ferdig, dra toppen litt opp, slik at det slutter å dryppe. Ferdig!