
Hvordan lage Aeropress-kaffe?
Aeropress er en meget enkel bryggemetode som du kan ta med på tur eller nyte hjemme. Under finner du en oppskrift vi liker.
Tamper
Sørg for at tamperen har riktig størrelse. Alle slags tampere kan brukes. Hvis du vil være ekstra konsistent, kjøp en kalibrert tamper. Den vil gi likt trykk hver gang, så slipper du å tenke på det.
La oss lage kaffe!
Start med å varme opp kaldt vann i en kjele eller vannkoker. La det koke opp og sett det til siden.
-
Mengde (vekt) malt kaffe i filteret og vanndu heller i. Når vi snakker om Aeropress, er1:16 ratio et greit utgangspunkt, det blir ca 15g malt kaffe til 250g vann. Hvis bønnene er medium brent kan du øke til 16g, hvis de er mørkbrent kan du øke til 17g.
-
Hvor grovt skal du male kaffen?
Du kan starte med å male så grovt som mulig, et sted mellom presskanne og espresso. Men så fint at vannet renner rolig gjennom kaffen. Som all annen kaffe, dette er smak og behag. Prøv deg frem, mal finere og finere og kjenn hva det gjør med smaken.
-
Hell kaffen i bunnen av Aeropressen og jevn det ut. Slik at det er like mye kaffen på alle sider.
-
Fukt kaffen. Hell i rolig, så mye vann at kaffen absorberer det meste av vannet. La kaffen stå med dette vannet i 45 sek.
-
Hell på resten av vannet og sirkulerer Aeropressen rolig, slik at det blandes forsiktig. Du trenger ikke røre.
-
Sett toppen på forsiktig slik at du skaper vakuum og at vannet ikke forsetter å renne. Sett til side i 1 min og 15 sek.
-
Start med å presse rolig på toppen. Press rolig hele veien, omtrent som vekten av armen din. Du skal bruke ca 1 min på å presse gjennom alt.
Når du er ferdig, dra toppen litt opp, slik at det slutter å dryppe. Ferdig!