En gang i året: avkalkning av maskin
Mineraler fra vannet legger seg over tid som kalkbelegg på innsiden av varmeelementet og rør. Årlig avkalking bidrar til jevn temperatur og trygg drift. Slik gjør du det:
1. **Bland avkalkingsmiddel:** Fyll halve vannbeholderen med en egnet avkalkingsløsning i anbefalt blandingsforhold. Følg alltid anvisningen på produktet.
2. **Kjør tanken gjennom gruppa og steamarmen:** Start bryggeknappen og la halvparten av løsningen renne gjennom gruppehodet som om du skulle brygge kaffe. åpne deretter steamarmen og la litt av løsningen komme ut der også. Dette sørger for at både bryggeenhet, kjele og steamarm får kontakt med avkalkingsmiddelet.
3. **La virke i 30 minutter:** Slå av maskinen og la løsningen stå i systemet i ca. en halv time. Da får middelet tid til å løse opp kalkbeleggene.
4. **Skyll med rent vann:** Tøm vannbeholderen, fyll den med rent, friskt vann og kjør gjennom hele tanken via gruppehodet og steamarmen. Gjenta med ytterligere én full tank slik at du får skylt ut alle rester av avkalkingsmiddelet.
Når du er ferdig, er maskinen klar for et nytt år..

Gode rutiner, færre reparasjoner
Vedlikehold av en manuell espressomaskin består av enkle men viktige rutiner. Flushing etter
hver shot fjerner ferske kaffeoljer, daglig backflushing med blindfilter hindrer at ventiler tettes, og en grundigere rens med rensepulver annenhver måned løser opp gammel kaffeavleiring. En gang i året må du avkalke for å fjerne mineraler som ellers kan skade varmeelementene. Med disse rutinene vil du få mer stabile espressoshots, en pålitelig maskin og færre verkstedsbesøk.

Etter hver espresso: flush gruppehodet
Rett etter du har brygget en espresso bør du gi gruppehodet en kort "flush". Ta ut portafilteret, slå på bryggeknappen et par sekunder og la litt vann renne gjennom. Dette løser opp og skyller bort kaffeoljer og partikler som ellers kan feste seg i dusjsilen og påvirke neste shot. Tørk av pakningen rundt gruppehodet med en ren klut før du låser portafilteret inn igjen.

Slutt på dagen: backflush med blindfilter
Før du slår av maskinen for dagen, anbefales en rask backflush med blindfilter. Sett inn et blindfilter (en filterkurv uten hull) i portafilteret og stram til som vanlig. Start bryggeknappen i 10 sekunder for å bygge opp trykk, slå den av, og gjenta til det ikke kommer kaffe i blindfilteret. Vannet presses bakover gjennom ventilene og skyller ut kafferester. Ta deretter ut portafilteret, spyl gruppehodet for å skylle ut løsnede partikler, og skyll blindfilteret før du setter det på plass igjen. Denne rutinen tar bare noen minutter, men forebygger oppbygging av gamle kafferester.

Annenhver måned: backflush med rensepulver
Hver andre måned bør du gjøre en mer grundig rens med et egnet espressomaskin‑rensepulver (som Repa rensepulver eller tilsvarende). Fremgangsmåten er slik:
1. **Forbered blindfilteret:** Fyll et blindfilter med en teskje rensepulver og gjør det fuktig med en liten skvett vann fra gruppehodet slik at pulveret løses opp.
2. **Kjør backflush‑sykluser:** Sett portafilteret med blindfilteret i gruppehodet. Start bryggeknappen i 10 sekunder slik at trykket bygges opp, og slå den av i 10 sekunder for å slippe trykket. Gjenta denne syklusen fem ganger. Pulverløsningen vil nå løse opp kaffeoljer inne i ventiler og kanalene bak gruppehodet.
3. **Skyll grundig:** Ta ut portafilteret, spyl gruppehodet med friskt vann for å skylle ut rester, skyll blindfilteret og sett alt på plass igjen.
4. **Backflush uten pulver:** Kjør ytterligere fem sykluser med 10 sekunder på og 10 sekunder av, men denne gangen uten rensemiddel. Dette fjerner eventuelle spor av rengjøringsmiddelet.


ARTIKKEL
VEDLIKEHOLD AV ESPRESSOMASKIN
En manuell espressomaskin gir deg full kontroll over bryggingen, men krever samtidig rutiner for vedlikehold. Ofte blir vedlikehold av espressomaskiner ignorert og problemer begynner å oppstå. Ved å innarbeide gode vaner for skylling, backflushing og avkalking sikrer du både lengre levetid og bedre smak i koppen. Her er et oversiktlig program for daglig, månedlig og årlig vedlikehold av manuelle espressomaskiner som Rancilio Silvia e.l.